Biografi

Foto: Janicke Vestheim Sørensen / Fotografi – Vis meg ditt hjerte

Daniel DeNiazi (født 6.desember 1991) er en norsk motivator og politisk aktivist fra Mandal i Lindesnes.

DeNiazi er tidligere journalist og redaktør ved Extraavisen, hvor han startet sin karriere som frilans journalist i lokalavisen Vestavind i Sveio kommune.

Han fikk jobb som frilans etter å ha blitt headhuntet av Frøken Norge-deltakeren og TV-kjendisen, Mona Terjesen.

I ettertid har DeNiazi jobbet for flere etablerte medier, deriblant NRK, TV 2, Radio Haugaland. Senere i karrieren startet han Sveiobladet og nyhetsbyrået S24 Agency. Disse ble lagt ned som følge av dårlig inntektsgrunnlag.

I midten av tenårene startet han med aktivisme, hvor han blant annet engasjerte seg for psykisk helse og mot mobbing. Etter noen år med engasjement la han aktivisme på hylla for å fokusere på journalistikken.

DeNiazi er født Niazi Memet i havnebyen Constanta i Romania, og vokste opp på et av de fattigste barnehjemmene i Navodari frem til han var fire år gammel. I 1995 kom han til Norge sammen med tvillngbroren David.

Som liten hadde DeNiazi en form for talevanske som førte til at han stammet da han skulle snakke. Moren skal ha vært så bekymret at hun tenkte at han i det hele tatt ikke kom til å få en normal taleevne. Som barn ble han ofte utsatt for mobbing.

Han vokste opp i Auklandshamn (Sveio), hvor han blant annet gikk på Auklandshamn skole og Førde ungdomskole i senere tid.

Under en ferietur til Romania tok foreldrene tvillingene med til et restaurant i București. Der fikk de møte selveste Radu Simion, en av Romanias mest kjente musikere. Noen år senere skulle det vise seg at Simion døde som følge av et herteinfarkt.

Det skulle også vise seg at det åpnet seg nye dører da han kom i kontakt med musikeren Gheorghe Zamfir. Zamfir er kanskje mest kjent for musikken The Lonely Shepherd i den såkalte filmen Kill Bill Vol.1.

I 2018 ble det kjent at han og tvillingene fant røttene til en biologisk familie med tyrkisk opphav. Ifølge organisasjonen The never forgotten Romanian children ble det konstatert at tvillingene er tilhørende til familien.

Selv om organisasjonen hevdet at de var i biologisk familie, ble det aldri gjennomført DNA-test. Organisasjonen mente at informasjonen som sto i fødselsattesten var en bekreftelse.

Det skal også sies at biologiske foreldrene ikke hadde økonomi nok til å ivareta dem, og så ikke noe annen utvei enn å plassere dem på et barnehjem.

Daniel DeNiazi sammen med tvillingbroren David utenfor sitt hjem i Auklandshamn i Sveio. Foto: Privat

Gjennom karrieren har DeNiazi vært en engasjert skribent, hvor han blant annet skrev dikt og eventyr. Da han var 16 år tok moren han med til Worum Trykkeri i Haugesund der han fikk utgitt et dikthefte. I senere tid har han skrevet en rekke dikt, eventyrer og oversatt flere utenlandske sangtekster.

Han har gjennom årene vært engasjert med å styrke psykisk helse. DeNiazi fikk tidligere en fot innen den politiske omverden, hvor han blant annet fikk kontakt med den tidligere kunnskapsministeren, Kristin Halvorsen om et mobbemanifest. I tillegg fikk han også et møte med den tidligere ordføreren i Haugesund, Petter Steen jr. Målet med mobbemanifestet var å få alle kommuner til å skrive under.

Da han var 18 år interesserte han seg for film. Da han gikk på Stord videregående skole gikk han først på idrettslinjen som hadde filial i Sveio, men dette ga han opp året etter. I stedet valgte DeNiazi å gå på Medier og kommunikasjon på Stord videregående skole. Der hadde han filmregissør Severin Eskeland som lærer i si tid og fikk stor interesse for film.

I 2015 da han var ansvarlig redaktør og journalist i lokalavisen Sveiobladet ble han kjent med den prisvinnende filmregissøren, Cato Ekrene på Traktorens dag i Sveio. Siden den gang har DeNiazi blitt regnet som en nær venn av ham, og i 2019 produserte de sammen komediefilmen The Lonely Shepherd. Filmen ble tatt ut til flere filmfestivaler rundt om i verden.

I dag bor DeNiazi og tvillingbroren hans i Mandal.

Sist oppdatert: 22. september 2023