Ikke drikk alkohol foran barna i jula

Vi har hørt det år etter år at det er mange barn som opplever at foreldrene drikker foran barna sine i julehøytiden. Nå som det er en tid hvor flere av foreldrene må være hjemme på grunn av hjemmekontor, vil problemstillingen av det å drikke foran barna være et økende problem under årets juletid. Det forteller barne-ekspert og professor, Stein Erik Ulvund i en video.

Dette er en problemstilling vi kjenner til, og vil være et problem som vil gjenta seg år etter år. Derfor er det viktig at vi snakker om problemet ofte for at voksne skal forstå at barn trenger trygge foreldre som skaper en flott jul. Vi har hørt mange historier fra voksne som forteller hvordan det var å vokse opp med foreldre som hadde rusproblem.

Av-og-til er en organisasjon som jobber for et godt alkovett i situasjoner der alkohol utgjør en risiko eller kan være ulemper for andre. Du kan besøke nettsiden her.

Barn har ulike opplevelser av foreldrenes drikking i jula, og det kommer an på hva slags erfaringer de har fra før.

Fakta (kilde: avogtil.no):

  • Når man drikker alkohol kan det faktisk være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barna.
  • En undersøkelse Av-og-til har gjort blant barn og unge viser at ett av fem barn har synes det ble «ekkelt» fordi de voksne drakk. Like mange har ønsket at foreldrene drakk mindre øl, vin eller brennevin.
  • Når barna blir spurt hvor mye alkohol de synes foreldre kan drikke sammen med barn, svarer de fleste null, ett eller to glass. Svært få barn synes det er greit at foreldrene drikker mer enn tre glass, viser undersøkelser fra Av-og-til.
  • Barn vil at voksne skal være voksne, at de skal lytte og oppføre seg slik de pleier å gjøre.
  • Barn blir ekstra sårbare for endringer hos foreldrene når de er borte fra sine trygge rammer. Det kan for eksempel være i et juleselskap eller på ferie et fremmed sted.

Det er kjempe viktig at foreldre skaper trygge og gode opplevelser for barn. Det handler om å være gode rollemodeller for barn.

Hvordan vil du som mor eller far bli husket? Tenk litt over det. 

Husk! Barn glemmer aldri og vil huske dette i senere livet.

Lik gjerne min Facebook-side her

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *