Det er vi filmskapere som er krenket!

Jeg er selv født i Romania, et land hvor flere rumenere føler seg «krenket» fordi mange nordmenn sammenligner rumenere for å være «kriminelle». Jeg som er adoptert fra Romania har ikke følt meg krenket, og har i stedet gjort noe morsomt ut av det. Fordi jeg tåler det og liker å latterliggjøre slike ting med satire.

Som journalist og filmregissør bak komediefilmen «The Lonely Shepherd» sammen med den prisbelønte filmregissøren Cato Ekrene, har jeg aldri sett så mye lavmål TV Norge har nådd i 2020.

Det er selvsagt ikke ment som et klageinnlegg, men jeg stiller meg uforstående at et TV-program som har gått i årevis, skal plutselig tas fra skjermen. Årsaken er at en av karakterene faller inn under «blackface-begrepet» og at Espen Eckbo var mørkhudet i en episode. Jeg mener selvsagt at vi skal ha nulltoleranse for mobbing og rasisme. Og det er viktig at vi er gode forbilder når det kommer til slike temaer.

I dag snakket jeg med Cato Ekrene om tilbaketrekkingen av det tradisjonsrike TV-programmet «Nissene over skog og hei». Han mener at dette er en farlig trend som skader fremtidige og viktige filmproduksjoner. Han mener også at det er viktig å belyse problematikken rundt mobbing og rasisme. Og hva er det som skjer hvis vi som filmskapere skal ta hatten for alle de som blir krenket? Jo, da får vi jo selvsagt ikke belyse problematikken om mobbing og rasisme. Cato har i over tid planlagt innholdet til filmen «Pakkis» som handler nettopp om mobbing.

Siden 2011 har TV-programmet «Nissene over skog og hei» blitt anklaget for rasisme, men TV-kanalen har ikke fjernet programmet før i år.

Det som er så fantastisk med folkene bak Instagram-kontoen «Rasisme i Norge», er at de beskyldte TV-programmet for å være rasistiske, men samtidig poengterte de som følge med setningen: «Viktig å understreke at det ikke er noe rasisme i Nissene over skog og hei». Hva er problemet da?

Dette er bare noe av det Linn Wiik i TV 2 nevner i innlegget «Vi kan ikke legge oss flate for alle som blir krenka».

For noen dager siden fikk vi også vite om den usedvanlige krenkenyheten om at Diplom-Is sin Eksimonika forsvinner, fordi noen har blitt krenket. En logo som har vært i flere år uten at noen har blitt krenket. I stedet velger de å endre den til en lue som er formet som en «penishode». Og man skal ikke se langt i fra at man blir krenket av det også?

Det er mange ting man skal tåle, men å fjerne et TV-program gjør ikke saken bedre. For er det noen som virkelig blir krenket, så er det nettopp vi filmskapere, fordi vi får ikke gjort jobben om å belyse problematikken rundt rasisme og mobbing.

Lik gjerne min Facebook-side her

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *