Hvorfor er det så viktig å snakke om psykisk helse?

Hvorfor er det så viktig å snakke om psykisk helse? Det spørsmålet har jeg spurt meg selv flere ganger, og jeg tenker som så, at alle har en psykisk helse. Vi vet at det er mange som ikke tørr å være helt ærlig. Selvsagt har vi fullt lov til å holde våre tanker i fred. Noen ønsker å fortelle hvordan de har det, mens andre tenker at det er en privatsak som ikke andre har noe med å gjøre.

Men! Det er fortsatt viktig å snakke om psykisk helse,  fordi det omgår alle. Siden vi mennesker ble født og frem til mennesker ender på eldrehjem har psykisk helse vært en viktig del av livet vårt. Vi vet at gjennom livet så vil vi oppleve ting vi ikke er komfortabel med, og vi vet at gjennom livet vil vi oppleve tunge tider.

Det er mange spørsmål om hvordan vi kan få en bedre psykisk helse. Gjennom livet har jeg opplevd at det å ha noen å snakke med er en viktig del av livet mitt. Dette er bare en av rådene for å få en bedre psykisk helse. Og når jeg spør om hvorfor det er viktig å snakke om psykisk helse, så mener jeg at det er viktig å ta opp tingene som kan gi deg en dårlig hverdag.

Som jeg fortalte i sist innlegg snakket jeg med en mann som var alene. Og jeg har møtt flere av disse som mener at det å ha noen å snakke med er viktig. Viktigheten av å snakke om psykisk helse handler mest om å åpne seg for den du stoler mest på; Om det er en familiemedlem, venner eller en du stoler på. For eksempel på skolen kan ungdommer oppleve mobbing eller andre tunge stunder som gjør at man ikke er motivert til noe. Jeg må være ærlig å si at  jeg ikke likte å gå på skolen, og spesielt da jeg ga beskjed til lærere, så ble på en måte hvisket ut. Ingenting ble gjort. Jeg skal absolutt ikke undervurdere ansatte ved skolene i Norge. På ingen måte, men det er mange som har opplevd av det å ikke bli hørt.

Vi som er voksne må være gode rollemodeller. Vi må være flinke til å se, lytte og ha en dialog med ungdommer som sliter. På skolene rundt om i Norge har de en helsesøster. Her kan man også ta opp problemene med helsesøsteren. Hos Helsenorge.no kan man få fem råd for god psykisk helse.

I dag er det slik at man må google seg til gode råd for å få en god psykisk helse. Tvert i mot. Her handler det å gå inn for å være aktive og søkende, og hvis man ikke klarer det, så er det viktig at vi andre ser vedkommende som sliter. Man trenger ikke google for å få en god psykisk helse. Dette er noe man må jobbe selv uten PC og annen teknologi.

Når noen spør meg om hvordan det går bra med meg, så er jeg helt ærlig. Jeg er åpen og sier at enkelte dager kan være gode, mens andre dager kan være dårlige. For meg så går det «opp og ned» eller i «dal og dagbane» med andre ord. Jeg har troen på at det å være ærlige handler om å være gode rollemodeller og si at «i dag går det ikke fint» eller «i dag går det veldig bra».

Men hvorfor er det så viktig å snakke om psykisk helse? Og hvorfor er det mange som ikke ønsker å snakke om sin psykisk helse? Jeg vet at det er mange momenter som spiller inn. Slik som jeg nevnte i innlegget i stad, så kan det være blant annet at samfunnet stiller høye krav; Du skal ha hus, familie, lappen osv. Dette var en student som studerte psykologi som fortalte til meg. Vi kan selvsagt prate om psykisk helse eller de problemene vi står ovenfor, men man skal aldri presse mennesker til å være ærlige. Det er viktig at mennesker åpner opp seg selv, og kommer med de tankene de tenker på.

Psykisk helse har- og vil alltid være min hjertesak. Jeg mener at det er viktig å snakke om psykisk helse fordi det omgår alle. Det gjelder alle fordi vi har sett mennesker som har valgt en annen vei enn å leve livet fullt ut. Det handler om å se og lytte mennesker som sliter. Det handler om å vise at vi setter pris på for den de er. Derfor er det viktig å snakke om psykisk helse og de problemene hver enkelt menneske står ovenfor.

Den tiden da jeg slet så mye, så synes det var så fint det som tanten min sa det. Denne setningen har jeg notert meg ned i en dagbok som jeg brukte for noen år tilbake; «Om det er mange som ikke liker deg, så må du huske på at det er flere millioner av mennesker som ikke har fått møtt deg. Det er mange som hadde likt deg om de hadde fått muligheten til det».

Lik gjerne min Facebook-side her

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *