Ensomhet gjør oss ekstra sårbar

I et tidligere innlegg skrev jeg om min hjertesak som var psykisk helse. I disse koronatider er det ekstra viktig at vi tar vare på hverandre, og særlig de som opplever ensomhet. For ensomhet gjør noe med oss. Det påvirker vår psykisk helse.

I Norge finnes det mange mennesker som opplever ensomhet. Dette kan være mennesker som ønsker å få besøk eller å ha noen de kan gå på besøk til. Dette kan også være mennesker som ikke har familie eller har blitt ekskludert fra sine venner eller familier. Vi vet lite om hva som kan være årsaken til ensomhet. Vi må nesten oppleve det selv. Noen er åpne om sin ensomhet, mens andre ønsker ikke å være til bry for andre. I disse tider er det nok ikke lurt å gå til hverandre med mindre at du er i familie.

Som jeg sa i innledningsvis så er jo min hjertesak psykisk helse. Tidligere har jeg fortalt at jeg har møtt mange eldre folk da jeg gikk fra dør til dør for å selge dikthefter og andre blader. Eldre folk som har sagt at jeg bør bli værende fordi de mener jeg ikke har vært lenge hos dem. Og jeg tenker spesielt på høytider når folk er helt alene, mens andre har en familie som gjør julemiddagen klar. Og det er trist at dette er med å påvirke den psykiske helsen som følge av ensomhet.

Sist uke gikk jeg på tur for å ta noen bilder. På turen møter jeg en mann som sier at han leser bloggen min. Han forteller meg at han bet særlig merke i et innlegg jeg hadde skrevet om psykisk helse. For han gjorde det kanskje et sterkt inntrykk på ham siden han selv er alene i høytidene.

Innlegget om min hjertesak har også gjort at jeg har fått mange mailer og telefoner fra folk som forteller selv at de er alene. Dette er alt fra unge til eldre mennesker. Jeg leser og hører mange ulike historier om hva som er årsaken til at de er ensomme.

Ensomhet er sårbar, og det gjør noe med oss. Det gjør at vi klarer ikke å lykkes eller oppnå et normalt liv som alle andre. Jeg snakket med en student som studerer psykiske helse. Hun fortalte meg at årsaken til at mange som sliter med psykisk helse, er fordi samfunnet stiller for høye krav; Du skal ha lappen (sertifikat), ha hus, ha familie og jobb.

Når samfunnet stiller for høye krav, kan livet bli vanskelig. I verste fall kan ensomhet gjør at folk velger å avslutte livet sitt. Derfor er det viktig at vi ser og lytter til dem.

Vi lever i 2020 og vi må bare innse det. Det er ikke alle som klarer å oppnå de kravene, men jeg tenker at det viktigste er at vi stiller opp for hverandre og gjør det beste ut av det.

Vi nordmenn er flinke til å se hverandre når vi trenger det. Det må vi ikke glemme, og vi må heller ikke glemme at det finnes mange som trenger en hjelpende hånd når man sårt trenger det.

Lik gjerne min Facebook-side her

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *