Vi må snakke om de viktige symptomene

Det er ofte jeg tenker på hvor viktig det er å snakke om hjerneslag. Grunnen til at jeg har valgt å skrive om dette temaet, er at jeg tenker ofte på at dette kan skje med meg. Jeg synes Helse Fonna har vært veldig flink med å gjøre folk bevisste på hvilke symptomer det er viktig å huske på.

Det er to hovedårsaker til hjerneslag: hjerneinfarkt og hjerneblødning. Hjerneslag er den tredje vanligste dødsårsaken i Norge. Mange kan reddes bare de kommer raskt nok til sykehus. Ved mistanke om at noen rundt deg har hjerneslag, ring 113 så raskt som mulig, skriver Helse Fonna på sine nettsider.

Enkelt forklart: Hjerneslag oppstår plutselig, og skyldes en blodpropp eller en blødning i hjernen.

Siden jeg bor helt alene er jeg ofte redd at jeg skal våkne opp til slag. At jeg skal ligge maktesløs uten å kunne ta kontakt eller få den hjelpen. For meg har det vært viktig at jeg er veldig tydelig på dette, men jeg kan trøste med at jeg ikke er alene om dette.

Jeg er ikke så veldig bekymret, men for meg har det vært viktig å kjenne til, og få andre folk til å bli bevisste på symptomene. Det kan gjøre det lettere for meg og andre i senere tid dersom man skulle havne oppi i en slik situasjon. Det kan føre til at man kan få hjelp snares og det kan redde liv.

For meg er dette en av hjertesakene, fordi dette kan skje med alle. Alle kan bli utsatt for slag, uansett alder.

Du skal aldri angre for at du ringer 113 dersom du er bekymret. Det er bedre å følge etter magefølelsen enn å vente. Å ringe for tidlig kan faktisk redde livet. Jeg oppfordrer folk om å lese mer om hjerneslag her. Her finner du blant mange nyttige numrer og råd om hva du kan gjøre for å finne ut om vedkommende har slag.

Dette gjelder folk over hele landet, og i Danmark kan man ta kontakt med ambulansen på 112 eller slå på 911 som kobler opp til nødsentralen i det landet man befinner oss i.

Og hvis du skulle glemme ut nødnummeret til ambulansen, så må du ikke glemme at du kan ringe til politi eller brannvesenet. Det viktigste er å få hjelpen raskt frem. Se video her.

En enkelt test kan redde liv. Mistenker du hjerneslag, kan du spørre den det gjelder om å gjøre følgende:

  • PRATE – prøv å si en enkel sammenhengende setning.
  • SMILE – prøv å smile, le eller vise tennene.
  • LØFTE – prøv å løfte begge armene.

Del gjerne innlegget til dine venner. Kanskje har dette innlegget sørget for å gjøre deg mer bevisst på noe som er viktig, og eventuelt kan det ha reddet liv? Hvem vet. Lik gjerne meg på Facebook!

Foto: Helse Norge

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *