Min hjertesak: Psykisk helse!

I den siste tiden har det vært mye fokus på psykisk helse, spesielt her om dagen da Verdensdag for psykisk helse ble markert. Psykisk helse er min hjertesak og faktisk et av de mest viktigste temaene å bruke tiden på. Fordi det omgår hos alle. En god psykisk helse handler om å bli sett. Å bli sett gir en følelse av å høre til og være viktig i det samfunnet du lever i.

Det som gjør meg motivert til å engasjere meg i dette temaet, er fordi jeg kjenner mange som sliter med sin psykiske helse. Jeg kjenner mange som må sitte helt alene i juletiden, fordi de har ingen å tilbringe julen med. Selvfølgelig er det lenge til jul, men det er viktig å gjøre flere bevisst på at det finnes mange som ikke blir sett.

Her om dagen snakket jeg med en mann som hadde passert 70 år. Av full nysgjerrighet fra min side så måtte jeg spør ham. I alle år har han vært helt alene. Han hadde ikke stiftet familie i sin yngre dager. Mange av vennene hans hadde barnebarn som måtte prioriteres tid til da de kom i juletiden. Det som er det verste å tenke på at det er mange slike i min kommune der jeg bor.

Følg meg gjerne på Facebook!

Det er også mange eldre i Sveio som har fortalt meg at de sliter, spesielt da jeg solgte på dikthefter og blader en tid tilbake. Her ble man invitert inn på en kopp kaffe. Og klokken; Ja, den springer avgårde. Og når du først sier du må gå videre, så blir du fortalt om at du ikke har vært så lenge der. Selv om det har gått 2 og 3 timer.

Hver år er det dessverre flere tusen nordmenn som sitter alene i høytider.

I Sveio der jeg bor, har frivilligsentral hatt et aktivitetstilbud under navnet  Besøksvenn/turvenn, tidligere Sveio-venn. Tilbudet baserer seg på å besøke andre mennesker som har behov for besøk og oppmerksomhet. Eller gå på tur sammen.  Dette er bare et av de viktigste tilbudene som vi har i kommunen. Dette forebygger ensomhet. Det er spesielt eldre som opplever ensomhet.

Moren min er et godt forbilde. Hun brukte mye av tiden hos de eldre da vi var små, og spesielt da noen trengte det mest. Det handler om tilstedeværelse, trygghet, og en dialog som gjør at folk får en trygg hverdag. Dette gjør at man får en god psykisk helse.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *